dz4ngrizalosaur

Category:

Хиперреализам, фотореализам...

Драган Малешевић Тапи (1949-2002), сматра се водећим представником хиперреализма и магичног реализма у српском сликарству. Економиста по образовању, велики део живота је провео у иностранству, на почетку каријере је излагао са познатим југословенским и светским сликарима, прву слику је 1987. године продао за 8000 немачких марака. А 1989. године часопис «Art News» уврстио га је међу седам најбољих хиперреалиста света... 

Ово је фотографија аутомобила, није слика. Зашто је у посту о сликару?

У обе Југославије је било власника аутомобила марке Ролс Ројс. Један од власника Ролс Ројса је била Краљица Марија, други «власник» једног Ролс Ројса је била СФРЈ, то јест аутомобили је «користио» њен доживотни председник. 

Колико је познато, једино приватно лице у СФРЈ које је имало у власништву Ролс Ројс је био сликар Драган Малешевић Тапи. Овакав аутомобил је био у његовом власништву од краја осамдесетих година. Често сам га виђао паркираног у Таковској улици у Београду, први Ролс кога сам видео уживо.

Око њега је много контраверзи, од тога да је у раној малдости таленат користио за прецртавање стрипова, потом за хиперреалне биоскопске карте и на крају хиперреалне документе, да је био масон...

Ово последње је сигурно. Са истомишљеницима је 1990. Године је  обновио Велику ложу Југославије и постао један од највећих пропагатора масонске мисли. Умро је као масон највишег, 33. степена и као Грандкомандер Врховног савета Србије древног и прихваћеног Шкотског реда. Након његове смрти, Велика национална ложа Србије формирала је нову ложу под именом Драган Малешевић Тапи.

Извор/Источник

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened