Category:

Филм/Оскар/Златни глобус

«Филм је раније најављен као прво играно остварење о најбруталнијим усташким злочинима у јасеновачком логору.»

«Этот фильм ранее был объявлен первым художественным фильмом о самых жестоких преступлениях усташей в лагере Ясеновац». 

(Также будет пост для сообщества Историоскоп)

«Филм „Дара из Јасеновца” у режији Предрага Гаге Антонијевића по  сценарију Наташе Дракулић, српски кандидат за Оскара, амерички  дистрибутери кандидовали су и за награду Златни глобус, саопштили су  продуценти.

Селекциона комисија Златног глобуса прихватила је кандидатуру овог  филма за све категорије, а не само за најбољи страни филм, а мала  глумица Биљана Чекић кандидована је за најбољу женску улогу, раме уз  раме са највећим холивудским именима.»

«Снимана на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, „Дара  из Јасеновца”, драма и први играни филм на тему хрватског усташког  логора Јасеновац у Другом светском рату, осврће се на период 1942.  године када после велике усташко-немачке офанзиве на Козари, у Босни и  Херцеговини, локално становништво масовно завршава у концентрационим  логорима.»

«Антонијевић је прошле године констатовао да „нажалост нема храбрих  хрватских глумаца који би играли у филму”.»

«Нажалост,  то је код њих још увек табу тема. Имам велики број пријатеља тамо за  које знам да би волели да се напокон та прича отвори и истина каже, али  не желимо да се догоди да након што одиграју улогу фашисте у српском  филму, тамо негде добију батине. Ипак је код њих поново та чудна поплава  љубави према НДХ и фашизму – рекао је редитељ»

«Кроз судбину десетогодишње девојчице, којој су мајка и брат убијени, а  живот млађег брата покушава сама да сачува, у филму су испричане судбине  хиљада оних који усташка зверства нису преживели. Оквир приче смештен  је у период 1942. године, када после велике усташко-немачке офанзиве на  Козари локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.  Међу њима је и дванаестогодишња Дара са мајком и два брата. О судбини  оца не знају ништа. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија  њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима  где деца свакодневно умиру од болести и глади и где их сурово убијају.»

«Стручни консултант на филму био је Мајкл Беренбаум, амерички експерт  за Холокауст, који је раније медијима рекао да је филм прави инструмент  којим ће оживети Јасеновац, додајући да је важно да се та истина исприча  аутентично.

– Квалитет „Даре из Јасеновца” лежи у његовој суптилности и дубокој  људскости. Важно је показати да се то десило људима, као и да су људима  те монструозне злочине учинили управо људи, а не нека чудовишта и друга  бића. Сматрам врло смелом одлуком да све то буде приказано кроз нежност и  недужност прелепе девојчице која ће изнети своју причу – изјавио је  Беренбаум.

Редитељ Антонијевић објаснио је да је филмској екипи било важно да  изразе естетику смрти и убијања, приметивши да су глумци успели да кроз  искренe емоцијe допринесу да се грозоте мање виде, али дубоко осете.  Његова одлука да се филм у новембру ове године прикаже у Дому културе у  Грачаници, односно публици у српским срединама на Косову и Метохији,  указује на везу Космета и Јасеновца, односно завета у ком невине жртве  постају трајни мотив и инспирација за уметност.»

Извор дневни лист «Политика».

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened