dz4ngrizalosaur

Categories:

Четири вере и један споменик


За споменик “ Споменик ратницима четири вере “ сам сазнао средином осамдесетих година прошлог века, читао са о њему у чланку једног недељника. На споменику се налазе обележја све четири верске конфесије: православне, јеврејске, католичке и исламске. 

У питању је Спомен костурница погинулим ратницима 1912 – 1918.године.  У спомен костурници почива 914 војника.

Погинули учесници рата су сахрањивани на два места у Чачку. Српски војници су били сахрањивани на војничком гробљу док су окупатори сахрањивани на такозваном „Швабском гробљу“ које се налазило у близини болнице. 

Женска секција “ Удружења резервних официра и ратника “ која је водила бригу о споменицима уложила је напор да пронађе настрадале у ратовима у периоду 1912 – 1918 на територији града Чачка, а потом да посмртне остатке пренесе у заједничку гробницу.

Споменик је открио краљев изасланик Оскар Часка, 23. септембра 1934, уз присуство представника посланстава Француске, Енглеске, Белгије, Италије, Немачке, Бугарске, Румуније и Турске, као и свештеника све четири вере.

Споменик је осмислио инжењер Исидор Јањић, изнад костурнице подигнута је пирамида од камена „плави ток“, на свакој од страна постављен је по један верски симбол од јабланичког гранита, споменик је исклесао каменорезац Франческо Бербеља. 

У Другом светском рату, када су Немци заузели Чачак, писаним путем су захтевали да се са споменика уклоне Давидова звезда и полумесец. Следећих 66 година споменик је стајао оскрнављен, без ова два верска симбола. 

Обновљен је и поново откривен 23. септембра 2007. године, уз присуство представника локалне власти, министарства, представника амбасаде Словaчке, војних удружења, уметника и представника медија. Сликарка Ирена Келечевић обновила је оба знака  вративши споменику првобитни изглед. 

Спомен костурница погинулим ратницима 1912—1918 на гробљу у Чачку проглашена је спомеником културе.

Неко време се приказује спот америчке амбасаде, у оквиру кампање „И ви сте свет“, у коме се говори о овом споменику. Смета ми страно писмо у споту и део како су српски војници сахрањени „заједно са херојима других земаља“. 

Ти „хероји других земаља“ су били турски, аустроугарски, немачки и бугарски војници окупатори, неки су били и ратни злочинци. Американци нас подсећају на јединствени споменик и тумаче српску историју…немам коментар.

Ми смо то боље смислили, натпис на плочи је гласио:

 “ Умро је сваки за своју отаџбину “. 

Што и јесте суштина рата, сви су се борили за своју отаџбину, једни су се бранили, а други освајали. Просто.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened