dz4ngrizalosaur

Categories:

YU confidential

Мало позната епизода «љубавне свађе» између титоиста и стаљиниста.

1. Југословенска влада је предузела мере за протеривање свих руса који су стигли у Југославију после Великог рата, а који су добили совјетско држављанство 1944.године. Југословенско министарство спољних послова ______________ обезбедило је излазне визе и убацила их у возове за Бугарску______________. У Калатину, првој бугарској железничкој станици, бугарске власти су избациле русе из воза и на силу их убациле у први воз који се враћао у Југославију. Након повратка у Цариброд, Југославија, југословенска полиција их је скинула са воза  и сместила у први воз за Бугарску. Неки руси су имали око шест таквих кружних путовања. ____________ ову политику је диктирао совјетски амбасадор у Софији.

2. Један број руских професионалаца који су послати у Бугарску одведени су у Софију и смештени су у затвор до коначног решења. Једна особа је држана у затвору три недеље, затим је смештена у воз и враћена у Југославију где јој је одобрен повратак кући у Панчево.

3. У последње време југословенска Влада је кријумчарским рутама пребацивала совјетске грађане у Бугарску. Југословени су их превели преко бугарске границе и послали у унутрашњост Бугарске.

4. 22.јануара 1950.године секретарима југословенске амбасаде у Софији, бугари су наредили да напусте земљу,а за Југославију су кренули возом. Током пута кроз Бугарску, њихов купе је био од примарног интереса бугарским стражарима у возу који су им више пута у току ноћи куцали на врата уз питање :“ Да ли спавате шпијуни?“.  Два секретара су тврдила са је у скорије време преко половине чланова Централног комитета Бугарске радничке партије ухапшено. Навели су и да су убеђени да Васил Коларов није умро природном смрћу.

1. Фебруара 1950.године бугарска Влада је први пут дозволила совјетским грађанима да из Југославије уђу у Бугарску. Ови Руси, који су 1945.године добили совјетско држављанство, су испраћени из Цариброда у Југославији у Бугарску, где су одмах смештени у логоре у Софији, Варни и Евксинограду. Само неколицина је желела да се врати у Совјетски савез, већина је приморана су да напусти Југославију.

2. Између Југославије и Совјетског Савеза постигнит је договор око поступка са бившим Белим Русима.У Југославији их је тренутно око 6000, већином у сабирним логорима у Београду, Славонском Броду и Загребу.

3. Групи руса која није тражила совјетско држављанство 1944 и 1945.године који тренутно имају југословенско држављанство или немају држављанство, југословенска влада је допустила да пређу на Запад.  Они који су рођени у Југославији, а родитељи су им Бели Руси и држављанство су добили по рођењу или су били активни комунисти нису злостављани од стране режима.

4. Рускињама, совјетске држављанке удате за југословене, из совјетске амбасаде је речено да не прихватају југословенско држављанство. Добиле су инструкције да остану у земљи по сваку цену јер их као супруге југословенских држављана не могу депотровати из земље.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened