dz4ngrizalosaur

Categories:

In memoriam - Арие Ливне

Председник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални  представник и шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу  Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99 години.

Ливне је био саветник председника Републике Српске, сенатор  Републике Српске, као специјални представник Светског јеврејског  конгреса.

Рођен је у Будимпешти 1921.године. Детињство је провео у Новом Саду одакле га 1941. године родитељи премештају у Будимпешту.

Мађарски фашисти га 1942. године мобилишу у рудник код Бора, у  источној Србији, у ком су се на принудном раду налазили Јевреји из  Румуније, Чехословачке, те поткарпатских делова Русије.

Пред крај рата, након сазнања да се Мађари и Немци повлаче, Ливне  се пребацује на територију под контролом партизанских снага где им се  прикључује.

Крајем 1944. године, његови родитељи су пребачени у Аушвиц где му је  убијена мајка, а отац прежвео тако што је постао писар захваљујући  познавању немачког језика.

Део породице из Копривнице је убијен у усташком логору Јасеновац, а  други део у Будимпешти тако да је Арие Ливне остао једини преживјели  члан из некада бројне породице Ливне.

Један период је, захваљујући подршци пријатеља из бившег логора у  Бору, водио филмско предузеће у Београду као директор филмског одељења,  а 1956. године одлази у Израел, где је основао филмски архив Израела  који данас носи име познатог редитеља Стивена Спилберга.

Био је директор информативног одељења у влади Израела, а потом заменик и генерални директор Јеврејске агенције.

Добитник је специјалне захвалнице Владе Републике Србије за заслуге  на продубљивању и учвршћивању пријатељских односа између српског и  јеврејског народа, Орден части Републике Српске првог степена за заслуге  и помоћ српском народу.

Извор: НСПМ

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened