Category:

Госпић - Јадовно - Паг

11. IV 1941– 26.VIII 1941

За многе непознат логор смрти за Србе и Јевреје.  Затвореници су мучени, масакрирани или живи бацани у јаме и море. Италијанске власти су тражиле укидање логора због све већег револта Срба и подизања на оружје.  Након затварања логора хрвати су покушали да уклоне трагове делимичним затрпавањем јама или њиховим бетонирањем. Након рата, комунисти су бетонирали остале познате јаме, а 1966.године су спалили све фотографије и документацију логора Госпић-Јадовно-Паг.

Госпић - Јадовно - Паг, хрватски логор за Србе и Јевреје. За само 132 дана  постојања система логора, побијено од 40000 до  70.000 људи. Многи су умрли током транспорта, а неки су убијани успут и бацани у јаме или реку.

Госпић.

Јадовно.

Остаци логора Јадовно.

Логор Слана Паг

Остаци логора, кашика и бодљикава жица.

Споменик на Велебиту, срушен од стране хрвата, па обновљен.

Шаранова јама, место за убијање Срба и Јевреја.


К о н ц е н т р а ц и о н и  л о г о р  Г о с п и ћ — Јадовно — Паг

I Збирни логор - затвор (Герихт), Госпић

II Сабирни логор на железничкој станици I, Госпић

III Логор Овчара – Штале Максимовић, Госпић

IV Логор у Чачић долцу на Јадовном, Велебит

V Логор на Башким Оштаријама, Велебит

VI Логор за Србе у Сланом, Паг

VII Логор за Јевреје у Сланом, Паг

VIII Логор за жене и децу у Метајни, Паг

IX Сабиралиште у Лукову Шугарју, Девчић драга

X Сабирни логор у Бужиму, Смиљан

XI Сабирни логор на Личком Осјеку

XII Сабирни логор код жељезничке станице на Личком Лешћу

XIII Концентрациони логор Госпић

Читаве српске и јеврејске породице су хапшене и одвођене у логоре. Убијани су сви без обзира на пол, године, образовање и звање. У Израелу о страдању жртава Јадовна,  не зна готово ништа, иако је међу страдалима и већи број Јевреја. 

Међу жртвама је 2 000 јеврејских омладинаца, интелектуалне и спортске јеврејске елите са територија бановина Краљевине Југославије које су биле под влашћу НДХ.  Цео тим Јеврејског фудбалског клуба «Макаби», који се те 1941. године пласирао у Прву краљевску лигу, међу првима је ухапшен у априлу и са осталих 165 јеврејских омладинаца затворен у логор «Даница», затим у логор Госпић, а део заробљеника је завршио у логору Јадовно, остатк је пребачен на острво Паг у логор «Слана». Преживела су само двојица. Међу њима је био и атлетичар, тадашњи европски шампион на 400 метара.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened