dz4ngrizalosaur

Category:

5 : 4 = 51 ?


Врховни суд САД има девет чланова, од тога шест мушкараца и три жене, који већином гласова могу укинути скоро сваки закон или обавезати власти да спроводе одлуке које могу бити историјске, на примера: смртна казна је у САД била укинута, затим одлуком Врховног суда поново враћена.

Врховни суд САД вратио је половину државе Оклахома америчким Индијанацима (Native nations).

Какве то има везе са насловом поста? У случају државе Оклахоме и земље Индијанаца (Indian territory), одлука је у  донета са 5 :4, 5 гласова за и 4 гласа против. Сада се у САД може се појавити – нова држава, 51 држава, чији је  радни назив Секвоја.

5:4
5:4

Како је почело?

Државни суд у Оклахоми осудио члана племена Семиноле за сексуални преступ. Затим је тај случај стигао до Врховног суда САД. Током поступка  је откривено да су неки споразуми између владе САД и Индијанаца и данас на снази.

Према једном од њих, источни део Оклахоме је резерват са самоуправом Индијанца који морају да се придржавају закона САД, али могу да живе на свој начин.

Оклахома је једна од последњих држава које су се прикључиле САД. У њу су Индијанци  присилно пресељени из других области. Овo бруталнo пресељење ушло је у историју под називом „Пут суза“ (The Trail of Tears).

       Индијанцима су на крају биле одузете чак и земље добијене у Оклахоми. Источни део, такозвани резерват, припојен је западном делу Оклахоме. Политичким сплеткама су Индијанци онемогућени да оснују засебну државу под именом Секвоја.

Проблеми?

Преци данашњих Индијанаца у Оклахоми ратовали су на страни Конфедерације, јер су имућнији и сами били робовласници. Афро-американци то нису заборавили, али ни Индијанци нису заборавили Буфало војнике (Buffalo soldiers). Тешка историја...

На слици испод су Индијанци, војници Конфедерације.

Ратна застава племена Чироки који су се борили под командом Стенда Ватија.

13 белих звезда представља државе Конфедерације, а 5 црвених звезда представља цивилизована племена (на слици испод).

Дегатага У-Вати, познатији као Станд Вати, бригадни генерал армије Конфедерације.

Једини индијанац који је током грађанског рата дошао до чина бригадног генерала. Био је последњи генерал Конфедерације који се предао Унији.

Фотографија индијанца у униформи Конфедерације.

Да ли ме интересује шта се дешава у САД? Не, осим поп-културе, екологије, стандарда из безбедности на раду, филмова, музике и Милвоки алата.

Да ли мислим да ће САД пропасти због овог? Не.

Зашто сам уопште писао о томе?

Зато што се у земљи са континуитетом, земљи у којој постоји правни систем, у којој Врховни суд може да обавеже Државу, једноставно дешавају такве ствари. Контролно тело функционише, није слово на папиру. Конгрес је у 19 веку потписао папир, није спроводио договорено и САД су принуђене да испоштују потписано. 

Вероватно ће доћи  и обештећења за незакониту продају земље са индијанских територија, спорне трасе нафтовода, разне рефундације, порези...

 Занимљиво је да од проглашења одлуке Врховног суда, ниједна парцела у источној Оклахоми није продата или променила власника.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened