Category:

Ханука у Београду

Постављање меноре у Београду.

2014 година, Бењамин Нетанјаху: " Пријатељство јеврејског и српског народа сеже хиљадама година уназад,  још из доба Римске републике. У модерном добу, наши народи су били  уједињени у заједничкој борби и патњи током ужасних година Другог  светског рата.

Српски Јевреји су такође играли битну улогу у поновном рађању  јеврејске нације. Један од пионира модерног ционизма био је рабин Јудал  Калај из Србије" 

Данас сам пролазио поред зграде Хабада и видео менору са фењерима на крацима. За време комунизма није било пожељно интересовати се верске празнике, ни хришћанске ни муслиманске па ни за јеврејске јер је СФРЈ активно подржавала непријатеље Израела. 

Први пут видим детаљ са прославе јеврејског празника у Београду, Србији уопште. 

Предјугословенски, мислим на комунистичку СФРЈ,  Срби су веома толерантан народ, свесни да их има православних, католика и муслимана прихватили су Јевреје и звали их Срби Мојсијеве вере. Тај назив су и Јевреји користили. У балканским ратовима и Великом рату борили су се раме уз раме са Србима.

Срби и Јевреји су делили и добро и зло, и рат и мир. Велики утицај су имали на културу, медицину, инадустријализацију, војску, политику...

Навешћу само неке од знаменитих Јевреја у Србији: Јехуда Алкалај, Исак Алкалај, Давид Албала, Геца Кон, Станислав Винавер, Наталија Нети Мунк, Арчибалд Рајс, Самсон Чернов... 

Издавач Геца Кон је покренуо едицију Плава птица. «Просвета», кућа настала након национализације  имовине убијеног (од стране нациста) Геце Кона,  је наставила поменуту едицију и захваљујући њој прочитао сам много добрих књига. Крајем 20. века едиција Плава птица престала је да излази.

Поставићу и пар слика о јадном стању логора Земун познатијег као Сајмиште месту страдања Јевреја и Срба.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened