dz4ngrizalosaur

Category:

Ноћ грабљивица


La Nuit des rapaces/Ночь хищников/Night of raptors

Нереди и сукоби широм САД, мртви, рањени, уништена имовина... SpaceX и Crew Dragon су сенци тих догађаја. 

Оптимистичног сам мишљења и надам се да ће наћи решење за проблеме. Американци су практични и пословни, ваљда им није отупела оштрица (читај — мозак), а овакви догађаји нити су практични нити добри за посао и демократију, стубове САД. Стубове је непажњом неко уздрмао.

Мислим да многи људи овако виде развој догађаја у САД. Ја нисам толико песимистичан. (или оптимистичан, зависи од тачке гледишта)

1979.године белгијски стрип аутор Ерман Ипен (Hermann Huppen) је нацртао ову сцену за стрип Џеремаја (Jeremiah), до сада је објавио 37 свезака стрипа.  Радња стрипа је смештена у 21.век, постапокалиптични свет, нови свет који је настао због расних и класних сукоба, свет у коме се настављају расни и класни сукоби. 

«Сценографија већине епизода је грандиозна и оригинална. У разрушеном свету видљиви су трагови ароганције, мегаломанских структура и култа вође. Једна од основних карактеристика позадинске поставке је огроман контраст у представи урбаних структура и дивље природе. Као елементи грађене средине, присутни су модерни облакодери и врхунске лабораторије, али и примитивна утврђења, напуштени индустријски објекти, сметлишта... Природа је уништена, приказана кроз пустиње, мочваре, осушене шуме. Декорација коју Ерман приказује је често пренаглашена, готово барокна, и по правилу је у драстичној супротности са непосредним окружењем.»

Ерман Ипен и његов изузетан уметнички стил и сценарио стрипа су криви за моју фасцинацију постапокалиптичним темама.  Овај пост је ванредан, више Џеремаје у другом контексту неки други пут.


Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened