Category:

Gebiet des Militärbefehlshabers in Serbien

1941-1944. година Антимасонска изложба

Изложба је забрањена 1940.године од стране власти Краљевине Југославије. Након окупације, немачка власт је допустила одржавање изложбе.

Половином јула 1941.године формиран је Радни комитет антимасонске изложбе у чији састав су ушли антимасонски борци: др Лазар Прокић, др Стеван Клуић, др Ђорђе Перић, Милан Банић, Милован Поповић, инж Милосав Васиљевић, Миодраг Ђорђевић, и многи други. За потребе шире јавности, организатор жели да демистификује и прикаже начин рада масонске организације, међутим било је подребно представити деловање  јеврејства и комуниста као заједничких елемената масонског механизма. Радни назив ове изложбе гласио је Изложба рада масона, јевреја и комуниста. Комитет, задужен за припрему изложбе,  је приликом прикупљања потребног материјала, наишао на велику подршку и помоћ Роземберговог института из Берлина и пропагандног одељења “S”.

Изложба је подељена на више делова.  Први део се бави масонеријом,  други јеврејима, трећи деио је био одређен за Коминтерну; четврти за СССР, а пети део, под називом Викторија, за резултате Трећег Рајха у борби против масонерије и привредном и социјалном препороду Немачке.

Поред стотине плаката, рекоструисане су и масонске ложе Краљевине Југославије, а посебан експонат је био ентеријер и предмети енглеске ложе „Принц од Велса“ у Њу Џерзеју, коју су Немци приликом напада на енглеско острво запленили и сада је за потребе изложбе уступили организаторима.

Одакле упориште за овакву акцију?

Немци и Италијани су у моду увели антисемитизам који је у свим европским земљама добио нове присталице и ослободио старе, ни југословенски простор није био изузет.

Југословенски народни покрет „Збор“ је био југословенски националистички, конзервативни и монархистички покрет који је у Љубљани 6. јануара 1935. основао Димитрије Љотић. Збор је под Љотићевим вођством заступао интегрално југословенство, национализам, ауторитарност, монархизам, антикомунизам, антикапитализам, антисемитизам, антимасонство, анти-индивидуализам, анти-либерализам, антидемократске ставов...

Никад није имао већину, освајао 1% гласова на изборима, последњи председник југословенског покрета је био муслиман, након окупације је распуштен, а његов београдски део постао војно језгро колаборациониста у облику СДК — Српски добровољачки корпус. 

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened