dz4ngrizalosaur

Category:

Река Енипеј, Литохоро Олимп - Λιτόχωρο Όλυμπος

Ово је део предела у коме се купао Зевс, где је свирао Орфеј и живела најлепша нимфа Дафне кћи бога Пенеја. 

Као и сва места у Грчкој позорница моћи, пожуде, лажи, интрига, преваре, преображаја и смрти.

Литохоро под Олимпом, река Енипеј.

Дафне је била позната по својој лепоти, али је  упорно одбијала многобројне удвараче. Њен отац Пенеј јој је нерадо дао  благослов да не мора да се уда.  Аполон је прогонио Дафне, а она је непрестано  бежала од њега.  Знала је да ако Аполону не буде испунила жељу добровољно да ће је  Аполон остварити на силу. Иако је била брз тркач и вешт ловац Дафне је  знала да ће се брзо заморити, а Аполон је био бржи од сваког смртника.  Зато је Дафне замолила оца да је спасе од прогониоца.  Отац је чуо њене молбе и претворио је кћи у ловор.  Аполон је стигао прекасно. Зато је одлучио да ловорово дрво посвети себи. 

Река у којој се Дафне купала са својим другарицама, место где ју је Аполон спазио, место где су нимфе убиле Лисипа када су откриле да није Оена.

Лисип је био још један несретник који је, поред Аполона, био заљубљен у Дафне. Прерушен у девојку приближио се Дафне и постао јој добра пријатељица Оена. Превера је откривена када су нимфе кренуле да се после лова окупају у реци, а Лисип је одбијао да се скине. Када су га нимфе скинуле и откриле превару одапеле су стреле у њега и убиле га.


Аполон и Дафне, Лоренцо Бернини.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened