dz4ngrizalosaur

Category:

Ратови 1912-1918. Велики рат - сведочанства


Самсон Чернов, 1887 - 1929, ратни дописник, фотограф, дописник руских новина „Новоје времја” и „Рускоје слово”.

Био је један од многих представника јеврејског народа који је био уз Србе токо тешког периода 1912-1918.године. Његов рад је сведочанство херојске борбе и страдања српског народа. Умро је у Бијарицу 1929.године.


Гробље у Једрену.

Одмор после великог напора.

Извиђачи у Пироту.

Транспорт муниције.

Краљ Петар на положају српске војске.

Повлачење долином Мораве.

Артиљеријски положај.

Београдска тврђава.

Керкира.

Керкира, логор у маслињаку.

Море.

Регент Александар врши смотру војске.

Изгладнели војник струже месо са коња, слом 1915.године.


Седамнаестогодишњи Самсон Чернов приступио је руској војци током Руско-јапанског рата 1904—1905. У Србију је стигао 1912. године као дописник руских новина „Новоје времја” и „Рускоје слово”. 

Током 1913. снимио је два кратка филма, „Једрене после заузећа“ и „Битка на Брегалници“, а у августу 1913. приредио је изложбу са 500 фотографија из периода балканских ратова у Официрском дому у Београду. Осим тога, у пролеће наредне године приредио је и изложбу у хотелу „Асторија“ у Петрограду, али је том приликом осим фотографија изложио и неколико уља на платну.

Након избијања Првог светског рата, Чернов је са Французом Анријем Барбисом добио аутомобил и возача, како би што лакше обављао своја задужења. Снимао је злочине аустроугарских јединица у Мачви и Посавини. Чернов је учествовао  у повлачењу српске војске преко Албаније и о томе оставио велико сведочанство

По доласку на Крф, председник српске владе, Никола Пашић, одлучио је да га пошаље у Европу. У Лондону је 5. јуна 1916. у Галерији Краљевског института отворена изложба фотографија и акварела „Срби, децембра 1915“ с мотивима из ратова 1912-1915, а изложбу је отворио руски кнез Михаил Михаилович Романов. Чернов је том приликом, у униформи српског капетана, говорио о борбама српског народа против Турака и касније против Аустријанаца и Немаца.

Након револуције у Русији 1917. године, Чернов се као присталица „белих“ није могао вратити у отаџбину, те је одлучио да узме француско држављанство. 


Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened