dz4ngrizalosaur

Скривена историја 2

Час математике, црква Светог Илије у Пећи, 11 век.
Час математике, црква Светог Илије у Пећи, 11 век.
Књиговезац у манастирској библиотеци.
Књиговезац у манастирској библиотеци.
Србин Лазар Црноризац, Лазар Чернец,  објашњава Великом Кнезу Московском рад часовника, 1404 година.
Србин Лазар Црноризац, Лазар Чернец, објашњава Великом Кнезу Московском рад часовника, 1404 година.
Механизам првог сата у Кремљу.
Механизам првог сата у Кремљу.

Образовање у средњовековној Србији стицало се  у оквиру цркве или  на дворовима властеле. Манастири нису били једина места где се стицало образовање у средњовековној српској држави.  Парохијски свештеници су уз млађе дечаке школовали и једног од својих синова за богослужење у парохијској цркви. Старији дечаци писменост су стицали по училиштима где су их подучавали световни учитељи. Училишта су се вероватно налазила по већим насељима или при дворовима властеле.

Манастири су били и најзначајније образовне институције, а не само места богослужења.  При манастирким школама учила се и математика.

Лазар Црноризац, рођен у Призрену, осмислио је , израдио и поставио први часовник у Русији на прочељу ступа двора Великог кнеза у Московском Кремљу. Часовник је радио без прекида пуних 217 година.

Часовник је по потреби свога времена имао само једну непокретну сказаљку док су се дискови бројчаника са ћирилским бројевима окретали. Први диск показивао је земаљске часове док су остали показивали положаје планета.

Уместо звонара појављивао се  механизам у облику човека, који је ударцем чекића означавао часове дневне и ноћне.  Лазарев бројчаник је у исто време био и модел хелиоцентричног система.  

У Хиландару 1198. године откуцавао сат који је мерио време и распоред служби. 

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened