dz4ngrizalosaur

Скривена историја Срба

Црква Светог Јована у селу Дићи, тринаести век.
Црква Светог Јована у селу Дићи, тринаести век.


Место на коме је црква користи се за сахране више хиљада година, нађени су остаци некрополе из 1500-те године пре Христа. Исту намену је имало и кроз цели средњи век па до данашњих дана.

Цркву саградио властелин Влгдраг (Влкдраг), челник Краља Стефана Уроша II Милутина, као своју задужбину, а у њој је сахрањен са члановима своје породице. Овај властелин заузимао висок положај у Србији у време владавине краља Милутина и Стефана  Дечанског. Црква је запаљена и срушена 1459, кад пада рудничка тврђава Острвица, а за њом и Смедерево и српска деспотовина.

Надгробне плоче су посебне по петроглифима које нико не уме да објасни Србима.Неке плоче су биле обојене црвеном и плавом бојом. Прецима су ретбарије нешто значиле, а ми немамо појма шта.  Исто важи и за текст на плочи, ретко ко од «савремених» Срба уме да га прочита.

Превод натписа са надгробне плоче:

„У лето шест тисућно иОсам стотина и тридесет петеу дане краља Уроша месеца маја у осми дан и ВазнесењеГосподње на Спасовдан представи се раб Божији монах Никола, а мирски зван челник Влгдраг, ктитор овога светог места. И овај камен постави раба Божија Ана, мирски звана госпожда Владислава. Богу пак нашем слава у векове. Амин.“

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened