dz4ngrizalosaur

Categories:

"Пријатељско" застрашивање

«„Веома осећајан, мисаон и повучен” Павле није био рођен да влада.  Једино дете, рођен 1893. године, из краткотрајног брака принца-пустолова и коцкара Арсена Карађорђевића с богатом руском наследницом Аурором Демидовом, он је рано детињство провео код свога стрица, будућег краља Петра I Карађорђевића. Након што је као двогодишње дете после развода родитеља растављен од мајке, срео ју је још само два пута пре него што је умрла када је он имао десет година. Љубав према уметности и лепим стварима наследио је од богатих ујака и познатих мецена, принчева од Сан Доната.»

Кнез Павле.
Кнез Павле.

«1. Јуна 1939. године југословенски кнез намесник Павле Карађорђевић званично је посетио Берлин. Било су то неизвесна и тешка времена: Хитлер је управо окупирао Чешку (март исте године), Мусолинијева Италија упала је у Албанију (април), потписан је „челични пакт” Хитлер-Мусолини (мај). Почетак општег рата био је на видику.»

Насловна страна листа Политика пише о сусрету Кнеза Павла и Адолфа Хитлера 1.јуна 1939.године у Берлину.

 «За Павлову посету Берлину 1939. године немачка страна помно се припремила. Немци су издвојили 30 милиона марака за дочек, 30.000 припадника „јуришних одреда” било је задужено за безбедност, док су се недељу дана украшавале улице, а штампа и радио данима обасипали слушаоце похвалним приказима о „Југославији- земљи чуда” и о њеним вођама. Школе и продавнице нису радиле током проласка кнеза и његове супруге кроз Берлин са чијих улица су поздрављале стотине хиљада људи. Триста авиона прелетело је изнад гостију у знак поздрава.»

Дочек југословенске државне делегације у Берлину.

«Хитлер је све своје трикове политичког хипнотизера и демагога великог стила користио како би убедио скептичног саговорника да Југославија напусти неутралан положај: од ласкања и примамљивих понуда, до посредних или непосредних упозорења. Југославија се ипак упорно држала свог прогласа о политичкој и војној неутралности. Фирер је добро разумео тактику југословенског намесника: Павле је сменио пронемачког председника владе Стојадиновића, држао је јаке везе с Британцима, није желео да да било какву изјаву у корист Сила осовине. Све то је потицало фирера да на Југославију гледа као на „непоуздану земљу”.»

«На кнеза Павла Хитлер је оставио утисак опасног „лудака”. „Руке су му меке, као краци медузе. Осећате језу од његовог додира. Лице жуто као у воштане фигуре”. С друге стране, ни Хитлер није био опчињен својим посетиоцем. Павла Карађорђевића оценио је као „изразитог слабића” који је сваки пут успевао да се „измигољи као јегуља: кад год човек помисли да ће од њега извући неки чврсти договор, он се сакрије иза свог парламента”. Хитлер је прокоментарисао да је кнез позванији да буде „начелник одељења у неком музеју него државник”.»

Лист «Политика» пише  о смотри немачке војске којој су присуствовали гост и домаћин.

Војна парада  немачке војске у част посете Кнеза Павла Карађорђевића.

Фото-репортаже листова «Време» и «Политика».

Шта су још новине писале тих дана?

«Одговор Данцига Пољској»

«Сто људи пропало са подморницом»

«Очекује се скоро закључивање споразума Енглеске, Француске и Турске»

«Чуда града Футурума на Њујоршкој изложби»

«Нови упад совјетских трупа у Манџурију»

«Шпански генерали у Немачкој»

«Совјети траже гарантовање балтичких држава против њихове воље»

«Девис-куп Италија -Југославија 2:1»

«Ерупција вулкана на Аљасци»

«Совјетски одговор Енглеској и Фрацуској предат»

«Југословенски разарач »Београд« стигао у Лисабон»

«Експлозије у Јерусалиму»

«Маршал г.Риђ-Смигли присуствоваће маневрима у Енглеској»

«Спасавање посаде потонуле енглеске подморнице »Тетис«»

«Совјетска Русија има 170 милиона становника»

«Експлозија фабрике плина у Новом Саду»

«Маршал Ворошилов одбио да присуствује енглеским маневрима»

«Забрањено излажење органа мађарских фашиста»

«»Тетис« потонуо због провале воде у одељење за торпеда»

«Југославија се пласирала за финале европске зоне Девис-купа»

Тог јуна Хитлер није убедио Кнеза Павла да потпише пакт са Трећим рајхом. Кнез није хтео да поквари односе са Великом Британијом, био је веома присан са војводом од Кента, али се плашио Немачке. Пар месеци касније је нападнута Пољска...

Пакт је потписан 1941.године али је поништен демонстрацијама које су организовали Енглези...Краљевина Југославија је нестала, у окупираној краљевини мета нациста су постали Срби, Јевреји и Роми, а Енглеска је Кнеза Павла послала у Кенију, у егзил.

Извор: Политикин Забавник и дигитална архива.

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened