dz4ngrizalosaur

Category:

Ирак и Дарт Вејдер

Садам Хусеин Абдул Маџид ел Тикрити (صدام حسين عبد المجيد التكريتي), бивши председник Ирака, диктатор. Човек који је због уклањања комуниста из политичког живота Ирака, стекао велико пријатељство и наклоност америчких републиканаца. Но, касније је постао главна претња САД и демократском свету... 

Како је, као сваки диктатор, постао сумњичав, основао је више паравојних јединица које су биле под његовом командом. Једна од њих су Федајини. Једница са таквим називом није ирачки изум, у арапском свету тај назив се одавно користи. Федајини су «они који се жртвују».

Кажу да је писао књиге, романтичне и фантастику. Његов син Удај је наследио очеву љубав ка фантастици. Ратови звезда су му били омиљени.

Како није имао поверења у своје окружење, Садам Хусеин 1995.године  именује свог сина Удаја за команданта федајина. Као човек који је задужен са све, Удај је осмислио и униформу. Црна униформа, црна балаклава, црни шлем. Ништа необично, само шлем мало подсећа на..

Подсећа на шлем Дарта Вејдера, изгледа омиљеног филмског јунака Удаја Хусеина.

Број војника опремљених тим шлемовима је био мали, ретко се сретао у борби.

Америчка војска фотографише одбачене федајинске униформе међу којима је мноштво «Дарт Вејдер» шлемова.

За ову фотографију аутори тврде да је намештена, јер је шлем накнадно навучен заробљеном ирачком федајину. Није Абу-Граиб, али...

Сам шлем је израђен од више слојева кевлара, дебљина му је 6мм, тако да није нека балистичка заштита.

На десној страни шлема се налазио амблем Садамових федајина. На амблему су исписане следеће речи.

الله Алах 

القائد Вођа

الوطن Домовина

فدائيي صدام Федајин Садам

Велики број тих шлемова је уништен, па су се појавили фалсификати. оригинални шлемови се препознају јер су им се испод огуљене боје појављује бела боја. Оригинални шлемови су били беле боје, а затим су се фарбали у црно.

Шлем је 2009.године наставио каријеру као део уметничке инсталације. Уметник Мајкл Раковиц (Michael Rakowitz) је направио инсталацију «Господар, Домовина, Вођа» (серија Узврати империји).

Са лева на десно: јапански самурајски шлем, немачки челични шлем из Првог светског рата са гас маском, пластични шлем и маска Дарта Вејдера и оригинални федајински шлем. 

Тривиа.

Пре напада на Ирак, САД су се код бившиј југословенских офоцира распитивале о ирачким тајним и војним објектима. Наиме грађевинска предузећа СФРЈ су била ангажована у Ираку на изградњи цивилне и војне инфраструктутре.

Садам Хусеин је погубљен првог дана Курбан-Бајрама. 

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your reply will be screened